torsdag 28 januari 2010

Tomma burkor skramlar högst

Det var bara en tidsfråga, och ingen borde bli förvånad över det, men i debatten med Mona Sahlin i radions Studio Ett i går spelade Fredrik Reinfeldt på islamskräcken. På frågan om hur han ställer sig till det aktuella franska förslaget om att förbjuda kvinnor att bära burka offentligt, svarade Reinfeldt att han inte vill se fler kvinnor med burka i tunnelbanan och att han "sympatiserar med att trycka tillbaka dem som vill få kvinnor att dölja sitt ansikte", vilket refereras till av bl a Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Enligt Reinfeldt ska detta vara hans "personliga åsikt".

Nu finns det ingen i hela världen som tror att en statsminister, oavsett hur valpögd han är, i en debatt med sin främste politiske motståndare inför ett val där hans regering håller på åka ut över stupet i expressfart, tar upp sin "personliga åsikt". Det är klart som korvspad att det är uttänkt, för att spela på de strömningar i samhället som röstar på Åkesson & co, men som nu behövs för att rädda kvar regeringspartierna vid makten. (Ytterligare bevis på detta är att Reinfeldt är betryckt över burkaförekomsten i tunnelbanan - när åkte han med det färdmedlet senast?). Taktiken att skrämmas med det muslimska hotet har fungerat väl för den danska högern, så det var inte frågan om, utan när, en pressad borgerlighet skulle prova samma sak även på den här sidan Sundet. Som Alliansfritt Sverige konstaterar skulle Reinfeldt aldrig säga samma sak om munkar, mormoner eller judar, men att angripa muslimer som grupp är comme il-faut i det debattklimat som vuxit fram i Sverige. (Det obeaktat ger det alltid en smula fadd smak i munnen när ledande företrädare för högerpartier uttalar sig om hur minoriteter klär och beter sig i offentligheten - det känns väldigt 1900-tal...)

Nu återstår det att se om Reinfeldts danska skalle på burkan ger någon effekt. Mona Sahlin riposterade ovanligt bra med orden:
" Sverige ska vara ett land med religionsfrihet och det måste betyda rätt till religion men också rätt från religion. Men jag kommer alltid att slåss för kvinnors rätt att slippa bära burka, men också för deras rätt att bära sjal"
Inte heller får Reinfeldt med sig hela den liberala pressen på båten. Sydsvenskan präglas månne av närheten till det danska avskräckande exemplet  när de skriver att Sahlin landar rätt i debatten. Även t ex Malin Siwe i Dagens Nyheter är inne på samma spår.

Så vi får väl se om väljarna och oppositionen synar Reinfeldts bluff när han spelar islamistkortet. Vad som är mer säkert är att valårets första månad ännu inte är slut, men tecknen som tyder på att detta kommer att bli den smutsigaste riksdagsvalrörelsen i mannaminne är redan på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar