tisdag 26 januari 2010

Något sista litet om Centerns Youtubestjärna

För att ytterligare lägga sten på börda för ett Centerparti som förtvivlat trampar vatten har nu den hoppfulle riksdagskandidaten Jonas Pettersson, och dennes Wallraff-eskapader på Uppsalas byggarbetsplatser även hamnat i de aningen mer professionella etermedierna. TV4 Uppsala har gjort två reportage i frågan, som Alliansfritt Sverige noterat. Det första reportaget är speciellt minnesvärd för den citerade Chalmers-forskarens upenbara problem att hålla tillbaka sitt asgarv. Det andra reportaget innehåller en för svensk politik ovanlig uppvisning i att tala klarspråk, när det centerpartistiske kommunalrådet i Uppsala, Lars O Ericsson, försöker lägga så mycket avstånd mellan sig själv och Pettersson som det bara går med hjälp av orden  "det dummaste jag hört". 

Det är dock inget mot förkastelsedomen som kommer i en insändare i UNT från samme Ericsson, tillsammans med Centerns kretsordförande i Uppsala, Rigmor Stenmark, nedan citerat i sin helhet:
Tyvärr kunde man se ett medieinslag på måndagen där vår "partikamrat" Jonas Pettersson — riksdagskandidat för Centern — ifrågasatte byggnadsarbetares effektivitet. Gudskelov är Pettersson inte kandidat för Centern i vårt län. Vi känner honom inte alls för egen del. Han går ut och hugger byggnadsarbetarna i skallen och säger att deras dagar går ut på att dricka kaffe och stå och hänga och att effektiviteten är usel!

Vi tar helt avstånd från maffiametoder som att smyg­filma olika grupper i samhället som Jonas Pettersson har gjort. I en kommun som till exempel Uppsala där byggandet av bostäder håller hög fart och i en kommun där tillväxten är hög och där inflyttningstakten är störst i landet utgör just byggnadsarbetarna ett mycket viktigt inslag i helhetsbilden för utvecklingen i vår kommun.

Personligen känner vi massor av byggnadsarbetare och för egen del kan vi säga att Petterssons påståenden inte stämmer alls. De jobbar effektivt och hårt. Att det möjligen kan finnas någon enstaka byggnadsarbetare som drar benen efter sig är väl inte omöjligt, men å andra sidan finns ju sådant i alla yrkesgrupper och i hela samhället. De allra flesta arbetstagare inom alla grupper gör ett mycket bra jobb i vårt land och att gå ut och kritisera byggnadsarbetarna som Jonas Pettersson gör, det tar vi avstånd från!
Det är givetvis också så att Jonas Pettersson inte borde kandidera till riksdagen för vårt parti oavsett var någonstans i landet han bor. Han har redan "strukit sig själv" på listan genom smygfilmningen som vi ser det - och detta innan andra i partiet förhoppningsvis gör det.


Jonas Pettersson själv gör en halv pudel i sin blogg, där han menar att filmen kanske är lite väl raljant och provocerande, och innehåller en del olyckliga formuleringar. Otydligheten gjorde att budskapet inte kom fram, menar han, vilket torde kvalificera som en stark kandidat till årets underdrift. I det ovan länkade och i andra inlägg angriper Pettersson dock fortsatt facket på lösa boliner; fortsätter jämföra äpplen i form av tillverkningsindustrin med päron i form av byggsektorn (jag fasar för den dagen han jämför produktivitetsutvecklingen i industrin med den med tjänstesektorn); samt lyckas inte på ett övertygande sätt länka ihop det sätt forskningen ska ge honom stöd i hans slutsatser om det fackliga fördärvet och det allena saliggörande i ökad utländsk konkurrens i byggsektorn. 

Nu ska man dock inte tro att alla Centerpartister tar avstånd från Jonas Pettersson. Alls icke. Albin Broman  går i sin blogg t ex till försvar för Jonas Pettersson, som han menar retar gallfeber på vänstern (även om jag tror att han nog blandar ihop gallfeber med skrattkramper). På tal om roligt, så menar Broman att Pettersson varit framgångsrik, eftersom hans metoder fått avkastning och ett medialt genomslag. Riktigheten i det påståendet kan nog diskuteras - snarare är det så att Jonas Petterssons Youtube-film innehåller bevis, inte på byggsektorns improduktivitet, utan på att tesen att all reklam är bra reklam inte stämmer.

PS
Albin Broman efterlyser följande i sin blogg:
Faktum kvarstår dock att Pettersson sätter fingret på en riktigt öm punkt - nämligen byggsektorns imrpoduktivitet. Vi vet vad han vill göra åt saken, men frågan är vad vänsterfalangen har för lösning? Ser de ens problemet? När de slutat med sina sandlådefasoner och börjar diskutera sakfrågan, ja då kan det bli riktigt intressant!
På sakfrågan om de bristande produktiviteten i byggsektorn -  vilket kanske måste vara den mest bisarra valfråga som t o m Centerpartiet lyft - föreslår jag tre saker (förutsatt att man alls ska ingripa med politisk styrning i en sektor som i princip är helt privatägd). För det första, se på vad forskningen faktiskt säger, för att se var någonstans de kostnadsdrivande flaskhalsarna faktiskt finns i sektorn och vad som ens är möjligt att påverka med politiska medel. För det andra, arbeta med mer systematiskt med säkerhets, arbetsmiljö- och kompetensutvecklingsfrågor inom sektorn, t ex i form av utbildnings- och forskningsprogram. För det tredje, se till att kvaliteten i arbetskraften upprätthålls, vilket är centralt i en så arbetskraftsintensiv bransch, vilket bland annat kan ske genom att de arbetare som jobbar inom byggsektorn är välutbildade, har trygga anställningsformer och kan arbeta i en miljö som inte leder till slarv och hets.

2 kommentarer:

  1. Hej! Visst blev det fel med filmen. Jag visade symptom (tid som inte används till värdeskapande arbete) istället för orsaker (dålig planering, ovilja att effektivisera och logistiska problem). Det var dumt och Jag skäms.

    Det är intressant att du erkänner att branschen har problem och något borde göras åt dem. Det vore kul att se var i mitt resonemang du inte håller med:

    1. 40 procent av byggarbetarnas tid går till värdeskapande aktivitet vilket kan jämföras med 65-75 procent i tillverkningsindustrin. Se här http://www.byggtjanst.se/Images/pdf/sem/sammanfattning_seminarium_090203.pdf

    2. Omkring 1/3 av kostnaderna för det som byggs är rent slöseri. En viktig faktor är att arbetstiden inte används optimalt. Se här: http://www.sbuf.se/documents/Rapport_Sloseri.pdf

    3. Byggsektorn har mycket låg eller obefintlig produktivitetsutveckling. Jämför själv i Nationalräkenskaperna slide 9: http://www.scb.se/Statistik/NR/NR0102/2006A01a/Tabellpaket%20%c3%85rs-SM%202006.xls

    4. Frihandel leder till högre produktivitet. Högre produktivitet leder i sin tur till bättre levnadsstandard och välfärd. Se gärna sid: 46 i denna bok där det finns en bra förklaring
    http://books.google.se/books?id=11yILmf4NH4C&printsec=frontcover&source=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q=&f=false

    5. Byggbranschen är ännu inte speciellt konkurrensutsatt. Det är fortfarande svårt för utländska företag att etablera sig på den svenska byggmarknaden. Se denna rapport från förra året: http://www.statskontoret.se/Statskontoret/Templates/NewsPage____4114.aspx

    6. Byggnads vill inte ha internationell konkurrens för att de är rädda för lönedumpning. Det borde de inte vara eftersom lönerna i den internationellt konkurrensutsatta tillverkningsindustrin har ökat snabbare än i den nationellt skyddade byggbranschen.
    Se här http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Nominell-loneutveckling/

    7. 216 000 unga är utan bostad och vi behöver miljöanpassa våra byggnader. Slutsats: Mer internationell konkurrens i byggsektorn är inte så dumt.

    Bästa hälsningar,
    Jonas

    SvaraRadera
  2. @Jonas Pettersson
    Jag ska bena ned svaret till tre punkter
    1) Problemet är att du angriper facket på idelogisk grund och hänvisar till forskning som egentligen inte ger dig stöd. Till och med i Konkurrensverkets rapport (som jag finner grovt ideologisk och osaklig) görs inte kopplingen att problemet ligger i "facklig protektionism". Tvärtom är det så att mängden utländsk arbetskraft stadigt ökar i den svenska byggsektorn och att bygglönerna de senaste åren stigit mindre än andra kostnader för byggandet. Du har all rätt att angripa fackföreningsrörelsen från din ideologiska bakgrund, men säg åtminstone att det är det du gör.

    2) Problemen inom byggsektorn kommer, som de flesta av de källor som du redovisar tydligt säger, från andra problem som har att göra med sektorsn struktur. Det kan vara oligopol på marknaden eller andra hinder som gör det svårt för utländska bolag vinna insteg i konkurrens med de redan etablerade svenska bolagen. Det kan också ha att göra med att den svenska stadsplaneringssystemet skapar vissa stelheter. Eller så är branschen som helhet rätt konservativ och använder invanda metoder och är ganska förändringsobenägen på ledningsnivå, samtidigt som det finns kostnadsdrivande monopol i underleverantörsleden. I vilket fall som helst är byggbranschen till stora delar helt privatägd, så att om något, borde det vara ett marknadsmisslyckande som vi diskuterar här. Kanske är ökad reglering lösningen isf?

    3) Du jämför äpplen och päron. Att produktivitetsutvecklingen är olika i tillverkingsindustrin, och i byggnadsindustrin, är inte underligare än att produktivitivitetsutveckningen i tillverkingsindustrin är högre än i AIK:s damfotbollslag (som fortfarande behöver 90+ minuter för 22 damer att spela en forbollsmatch på, idag som för 10 år sedan så att produktivitetsutvecklingen är noll). Olika branscher har olika tillverkingsprocesser, olika möjligheter att automatisera produktionsprocessen och är olika arbetskraftsintensiv. Enda sättet att göra den jämförelsen som du vill göra är att se mellan byggbranschen i andra länder eller gentemot branscher med likartad struktur.

    Tack för lästipset om Irwin. Jag rekommenderar å min sida vad som helst av Paul Krugman om varför det inte finna skäl att vara enögd även om man är för frihandel; eller ännu hellre rekommenderar jag Karl Polanyis "Den stora omdaningen", om vad som händer med ett samhälle när man gör allting, inklusive människan, till en vara som säljs på marknaden.

    SvaraRadera