fredag 6 november 2009

Sångarhyllning till sverigedemokratin, del II

Ibland ligger genialiteten i det enkla. Utbildningsradion har en programserie om främlingsfientlighet, mångkultur och rasism som heter "Välkomna nästan allihopa". I programmet den 28 oktober, på det retoriska frågetemat "När förlät vi Bert Karlsson?", gör programledaren Doreen Månsson en intervju med de två sverigedemokrater som skrivit partiets valsång "Blåsippans väg".

(Utvikning: Blåsippans väg skrevs till valet 2006, och släpptes bland annat i en karaokeversion och i en version där man fick en hälsning från ledare Åkesson själv. En recension i Expressen kallade den "Elsa Beskowförklädd nazimarsch mot helvetet". Med textrader som "vi tar blåsippans väg, trots storm och regn och uppförslut, ja vi tar den när ditt tvivel motats ut", förstår man varför. Slut på utvikning)

I samband med intervjun med de båda upphovsmännen görs en mycket elegant övergång, när programmet helt enkelt kapar Blåsippans väg och gör det till en anti-rasisitisk sång, med mellanösternkomp och en multikulturell kör. Resultatet blir helt briljant, som ett artigt men bestämt petande med fingrarna i ögonen på sverigedemokraternas försök att monopolisera definitionen av svenskhet. Se den! Inslaget börjar 17.17 in i programmet som kan ses på UR Play Klippet finns även tillgängligt här.

Leve public service!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar