onsdag 25 november 2009

Därför är jag republikan

Om herr propagandachef Schlingmann tittade på Gomorron Sveriges debatt igår morse om monarki och republik (08:28), torde han ha satt sitt oekologiska kaffe i vrångstrupen. I tevesoffan lyckades hans partikollega, riksdagskvinnan Cecilia Magnusson, göra bort sig totalt i debatten med namnkunnige Peter Althin, Republikanska föreningens nye ordförande.

Althin lade klart och tydligt ut texten om det absurda i att Sveriges högsta offentliga post tillsätts genom arv istället för genom demokratiska val. Magnusson svar var på många sätt typiskt för rojalister, men hon passade ändå på att ge det hela lite extra dumkonservativ krydda.

Till att börja med menade hon sig vara ovetande vad den Republikanska föreningen vill ha istället för monarki. Man skulle kunna tycka att föreningsnamnet "republikanska" vore förklaring nog, men Magnusson undrade om föreningen vill att folket ska få välja ny statschef "varje gång en monark dör"... Touché, fru riksdagsledamot!

Magnusson hävdade sedan att "monarkin som statsskick är övertrumfat republikens" eftersom den är ett "sammanhållande kitt" för befolkningen när landet är hårt åtgånget. Att Sverige i nuvarande skick är hårt åtgånget kan jag reservationslöst skriva under på. Efter att Magnussons eget parti monterat ned välfärdsstaten är väl Carl Gustaf Folke Hubertus oklanderliga omdöme och pondus det enda vi har kvar att skyla oss från högervindarna med.

Nåväl. Magnusson kom sedan ut som fullödig aristokrat genom att hävda att det var med monarkin som "så mycket annat som går i arv", exempelvis "i affärsvärlden". På oklara grunder valde hon sedan att kröna (oavsiktlig ordvits) hela resonemanget genom att exemplifiera med Thomas Bodström. Denne kan tydligen, enligt fru riksdagsledamot, jämföras med kungen eftersom Bodström skolades in i politiken av sin gamla utrikesminister till pappa.

Då Sverige enligt Magnusson "får oerhört kompetenta statschefer" genom arvsprincipen, måste hon därmed också med sitt Bodström-exempel menat att vi skulle få bättre statsråd om deras poster också gick i arv. Kanske vi på samma satt skulle få bättre civilingenjörer, diplomater, lokalvårdare och undersköterskor om dessa yrken gick i arv? Ur det perspektivet noterar jag besviket att Magnusson, som gammal undersköterska, berövar sina egna eventuella barn fyra års viktig undersköterskeskolning genom att låta sig inväljas i riksdagen. Det kommer att inverka menligt på telningarnas framtida yrkesutövning inom undersköterskeskrået!

Lyckligtvis är inte första gången skogstokiga rojalister tittar fram ur Högerpartiets led. För det politiska underhållningsvärdets skull bör vi hoppas att det heller inte är den sista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar