måndag 8 mars 2010

Göran Hägglund - sverigedemokraternas nya stora ledargestalt

Det finns mycket sagt, varav somligt är klokt, i debatten och mediestormen kring kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S), uttalande om situationen för den judiska befolkningen i Malmö. Det som är riktigt intressant i sammanhanget är emellertid hur frågan kommit att bli en del i vad som artar sig till den smutsigaste valkampanjen som förts i landet sedan valkungadömets avskaffande.

I SVT:s Agenda söndagen den 7 mars debatterade Mona Sahlin (S) och Göran Hägglund (?D) om frågan. Martin Moberg uppmärksammar i sin blogg att KD-ledaren i debatten först gjorde billiga partipolitiska poänger på frågan, för att sedan låna ett av den sverigedemokratiska Åsa-Nisse-rasismens favoritargument. Hägglund anklagade nämligen Socialdemokraterna i Malmö för att mer eller mindre vara gisslan till hatbrottshetsande malmöitiska muslimer, eftersom Ilmar Reepalu inte kan "stöta sig med andra grupper i Malmö. Vi talar om vänstermänniskor, vi talar om muslimer."


Som Alliansfritt Sverige konstaterar är uttalande anmärkningsvärt, inte bara för att det osar konspirationsteori, utan för att Göran Hägglund rent Magnus Rantorpskt, implicerar att en mycket stor del av den muslimska befolkningen i Malmö bejakar hatbrott mot judar. Röda Berget påpekar att Hägglund därmed i svepande ordalag skuldbelägger den majoritet av stadens befolkning som antingen är muslimer, "vänstermänniskor", eller, gud förbjude, både och.

Vad som är beklämmande med Hägglund klavertramp är inte att han solkar ner finaste nattvardskjortan med lika smutsiga som billiga kampanjknep. Det som framför allt oroar är att KD:s partiledare fiskar i bruna vatten i sitt angrepp mot Socialdemokraterna. Statsvetaren Ulf Bjereld efterlyser i sin blogg ett klargörande från Göran Hägglund. Fast klargörandet har redan kommit - från sverigedemokraternas ordförare Jimmie Åkesson:
”Jag vill tacka Göran Hägglund för att han, om än i förtäckta ordalag, hade modet att beröra ett känsligt men mycket viktigt ämne.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar