tisdag 16 mars 2010

Sluta misshandla de sjuka, Husmark Pehrsson!

Sveriges Radio rapporterar om de senaste Kafka-artade turerna kring regeringens sjukförsäkringsfiasko. Det visar sig nu att den nya lagen om möjlighet till förlängd sjukförsäkring, som regeringen pressade fram i all hast p g a proteststormen mot deras orimliga hafsverk till sjukförsäkringsreform, stjälper snarare än hjälper. Detta eftersom det i sista stund gjordes:

...  ändringar i lagstiftningen som ger ökade möjligheter till förlängd sjukpenning i vissa fall. Men den lagen trädde i kraft samtidigt som de första 15 700 utförsäkrades vid årsskiftet.
De hann därför aldrig få sin rätt till förlängd sjukpenning prövad enligt de nya reglerna. I stället hamnade de i ett slags moment 22.
De utförsäkrade var tvungna att gå till Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning, men så fort de gjorde det ansågs de friska nog för att delta i programmet, och därmed också för friska för att få sjukpenning. Därför fick de också avslag om de hade ansökt om förlängd sjukpenning.
Alternativet för den som anser sig vara för sjuk för att arbeta, men är utförsäkrad från sjukförsäkringen, är således att inte skriva in sig i Arbetsförmedlingens program. Men det innebär samtidigt att man inte får någon försörjning, tills det att frågan prövats, vilket kan ta månader. Så den lättnad i reglerna som regeringen erbjöd, visade sig i praktiken handla om att de utförsäkrade fick hänvisas till att leva på socialbidrag eller anhöriga.

Det är när man läser detta bara att instämma i Alliansfritt Sveriges ilska - och konstatera att så här behandlar man fan inte folk. Någonting göras och det räcker inte att, som Johan Westerholm konstaterar, regeringspartierna ägnar sig åt semantiska ordlekar snarare än att lösa problemet ("införsäkring", vad är det för förbannat trams - en stupstock är en stupstock, som Veronica Palm konstaterar).

Visserligen tror jag som Roger Jönsson, att hela sjukförsäkringsdebaclet kommer slå tillbaka på regeringspartierna själva i valrörelsen, och bidra till regeringsskifte i höst.Men det är många långa månader tills dess, och det är många människor som hinner drabbas av utförsäkringspolitiken innan dess. Det enda regeringen har att göra, är att göra om och göra rätt i sjukförsäkringsfrågan, riva upp de monumentalt misslyckade reformerna och börja om på nytt. Fast den gången rekommenderas att lyssna på expertis och remissinstanser som inte tycker som en själv.

Till sist, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson - innan du drar fram ditt positiv och spelar den gamla uttjatade visan om att allt är utförande myndigheters och inte regeringens fel - ansvaret och makten är ytterst dina och ingen annans. Ta konsekvenserna och avgå. Det räcker nu.

2 kommentarer:

 1. Artikel av Linda Åberg(mig) publicerad 19 jan kl. 06.00, på Sourze.se:

  Christina Husmark Pehrsson – ta ditt ansvar!
  "Det är du och dina samarbetspartners i regeringen som bär det totala ansvaret för sjukförskringspolitiken. Inte Försäkringskassan. Det är så otroligt lätt att göra som du och dina gelikar, slå ner blicken i marken och slå ifrån er den skuld ni har."
  Arbetslös, sjukskriven, införd i myndigheternas karusell av arbetsmarknadspolitik och sjukförsäkringspolitik. Och jag skulle inte BLI sjuk av detta?

  Hörrudu Christina Husmark Pehrsson! Hur skulle det vara om du och dina kollegor i socialförsäkringsutskottet plockade på er jackorna och gav er ut i verkligheten, den som finns utanför de bunkertjocka väggarna på Rosenbad! Välkomna ut allihop i den misär som ni själva skapat! Se den med egna ögon!

  Se de sjuka som med alla till buds stående medel måste stå till arbetsmarknadens förfogande eftersom Försäkringskassan på order av dig sagt åt dessa sjuka att de inte är sjuka längre. De är bara på väg mot tillfrisknande. Och de är nog säkert fuskare allihop, tycker du och dina kollegor. Det är du och dina samarbetspartners i regeringen som bär det totala ansvaret för sjukförskringspolitiken. Inte Försäkringskassan. Det är så otroligt lätt att göra som du och dina gelikar, slå ner blicken i marken och slå ifrån er den skuld ni har. Slå ifrån er den allt vad ni orkar.

  Ni måste lära er att släppa taget. Släpp taget om ert älsklingsbarn arbetslinjen för den kommer ändå inte att fungera fullt ut. Där har du och Fredrik Reinfeldt och många andra i Alliansen målat in er i ett hörn. För hur hade ni tänkt att ekvationen skulle lösa sig med alla redan fullt friska som aktivt söker jobb på arbetsmarknaden? Jag tror inte att en arbetsgivare har ett enda dugg intresse av att anställa en sjuk när han eller hon hellre kunde få en fullt frisk, kanske till och med yngre medarbetare. Hur ska ni få den ekvationen att gå ihop utan att ni måste dumpa alla dessa sjuka på ställen där de bara förvaras till en billig peng från arbetsförmedlingen? Deras praktikplatser kommer inte att leda till jobb och det är du och Sven-Otto Littorin ytterst ansvariga för. Inga andra!

  Men ni agerar precis som missbrukaren, ni vill inte ta ansvar för det ni gör och ni vill inte kännas vid konsekvenserna heller! Utan det är alla runt omkring er som kommer att få städa upp efter er när ni har festat loss på skattebetalarnas bekostnad och infört ineffektiva system, sådana där kortsiktiga som bara värmer för stunden, ungefär som när en gammal alkis kissat på sig och håller på att torka, sådan politik för ni.

  Ni borde ta ert förnuft till fånga, kapitulera inför ert missbruk och söka in på närmsta behandlingshem för politiker som missbrukat makten och mänskliga värden. Det finns ett tolvstegs-program för er också. Annars får väl samhället starta ett sådant och bekosta det också, så mycket som samhället ändå kommer att få betala för ert sjukliga beteende. Ni är dyra i drift för Sverige. Alldeles för dyra!

  SvaraRadera