onsdag 10 mars 2010

Stolpskott av Johan Pehrson

När den borgerliga majoriteten i Riksdagen skulle utse folk i utskotten efter valet 2006 måste de ha utgått från principen att utse bocken till trädgårdsmästare. Det skulle exempelvis förklara varför Gunnar Axén (M) gjordes ordförande i socialförsäkringsutskottet med mandat att mobba enskilda medborgare.

Samma princip verkar Folkpartiet ha gått efter när de gjorde Johan Pehrson till ledamot i justitieutskottet, och tillika partiets rättpolitiske talesman. Pehrsons debattartikelhistoria präglas t ex av batongliberalismens krav på hårdare tag och mer befogenheter till ordningsmakten. Gärna då utan trams om integritet och dylikt pjåsk.

Nyligen fick regeringens förslag om att tillåta drogtester med tvång för barn under 15 år, samt öka brottsutredningarna av icke straffmyndiga personer, blankt nej av Lagrådet. Motiveringen var bland annat att åtgärderna vore oproportionerliga och skulle kränka den personliga integriteten, samt vara ett steg mot en reell sänkning av straffmyndighetsåldern.

Lagrådets dalteri fick självklart Johan Pehrson att gå i taket. På sin blogg skriver han om att Lagrådet gjort ett "stolpskott". För att verkligen understryka hur illa Lagrådets utlåtande är och underminera deras auktoritet, använder Pehrson sig av personangrepp på den lägsta skalan. Han skriver:
Det framstår som om Lagrådet helst av allt skulle vilja avkriminalisera eget bruk. Jag känner inte till dessa aktuella domares historia, men det vore intressant att gräva i hur de agerade på 70- och 80-talet när detta debatterades och vi senare kriminaliserade eget bruk av narkotika.
När inte juristerna tycker som Johan Pehrson vill hänger sig han således åt insinuanta konspirationsteorier mot, kombinerat med en arrogant inkompetensförklaring av, av landets höga jurister. Mårten Schultz poängterar i Juridikbloggen att Pehrsons "ofräscha" inställning till maktdelning mellan jurister och politiker förutsätter att de förra aldrig får tycka annorlunda än de senare. Upphovsträtan påpekar å sin sida att Johan Pehrson i princip verkar tycka att politisk registrering och åsiktskontroll vore önskvärt.

Själv hoppas jag bara att Pehrson inte i sin politiska roll börjar översätta sina egna, synnerligen liberalt hållna, bevisföringsprinciper, som han använder i sina anklagelser mot Lagrådet, till rättsväsendet i stort. Det skulle kunna få häxprocesserna att framstå som ett elevrådsmöte, på lågstadiet.

Uppdatering
Kanske Johan Pehrson, när han ändå har slagit i gång sin ilskemaskin, kan rikta vreden även mot koalitionsbröderna. Efter att ha övergett sina traditionella väljare, söker Centern nämligen nya gräsrötter (avsiktlig putslustighet), genom riksdagskandidaten Johan Hedin (Stureplans-C) som lyfter frågan om legalisering av cannabis. Det delvis med det något oväntade argumentet att det kan vara bra för handelsbalansen. Om utspelet kan täta läckorna i det sjunkande Centerskeppet tvista de lärde om men en sak är säker - det krävs förmodligen en hel del röka för att  kunna förstå sig på Centerpartiets nuvarande politik.

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Jag har kommenterat Johan bl a här:

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/nej-johan-pehrson-far-mothugg.html

  och här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/pehrson-kor-rent-mjol-i-pasen.html

  och i viss mån, men mera principiellt här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-och-straff-eller-att-aterfora.html

  SvaraRadera
 2. @Lars-Erick Tack för den vänliga kommentaren och lästipset.

  SvaraRadera