tisdag 9 mars 2010

Slut i RUTan

Pigavdraget - RUT - har varit de senaste dagarnas hetaste politiska fråga. Det har bl a gällt desperat kampanjfiskande efter nya slående akronymer, i hopp om att hitta nog med väljare för hundsimmande borgerliga partier kring fyraprocents-spärren (RIT-avdraget); såväl som borgerlighetens numera traditionella fuskräknande och kreativa bokföring kring sin politik ("11000" "nya" "jobb").

Dock börjar frågan tappa sina proportioner. SEKO:s ordförande Janne Rudén konstaterar på Politikerbloggen att om RUT-avdraget blir en avgörande valfråga är "Sverige slut som nation". Det bottnar i en undersökning om att avdraget för de hushållsnära tjänsterna egentligen är en marginell fråga, som det stora flertalet av medborgarna (till skillnad mot den mediala eliten) inte bryr sig om när det ställs mot något vettigt alternativt sätt att använda skattepengarna på. Och det är just de vettiga sätten att använda skattepengarna på som RUT-debatten skymmer.

Även Björn Elmbrant är inne på samma spår i Dagens Arena, där han refererar en artikel i Tiden av f d socialministern Anna Hedborg (S). Den viktiga debatten är hur man återskapar ett socialförsäkringssystem värt namnet, vilket inkluderar medelklassen och får den att vilja finansiera den gemensamma sektorn. Och det handlar definitivt inte om att skapa system för skattesubventionerad hundrastning för de rikas jyckar.

Och i detta kan jag bara hålla med. Det är dags för oppositionen att lyfta blicken sluta låta de borgerliga sätta dagordningen. Så panga RUTan, rödgröna, och börja att på allvar i stället diskutera vilken välfärdsstat vi vill ha och hur vi når den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar