fredag 12 februari 2010

Sabuni kvoterar ut valfläsk

I SVT:s Debatt den 11 februari (med början 12:18 in i programmet), vilken även refereras i E24,  gör integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) ett öppenhjärtligt angrepp på Moderaternas nya linje i fråga om kvotering i näringslivet. Bakgrunden är att både Per Schlingmann och Anders Borg uttalat sig positivt om kvotering av kvinnor till styrelserna i näringslivet (dock i vaga ordalag och på sikt, men ändå). Apropå detta säger Sabuni:
- Jag måste säga att jag tycker att det är jättefegt att Moderaterna, för att ducka i den politiska debatten, intar den ställning som de nu gör. Det är väldigt beklagligt, för de vet vad som är rätt och de tycker inte att kvotering är rätt
Moderaterna är alltså inte bara ryggradslösa, de är även hycklande. Något förvånande ska de även enligt Sabuni vara rent näringslivsfientliga, ehuru:
- Det är ett sätt för dem att straffa näringslivet och jag tycker inte att politiken är till för att straffa någon grupp i samhället.
Ovanstående citat kan också tolkas som ett direkt angrepp på socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M). Sabuni menar vidare att Nya Arbetarpartiet faktiskt blivit som det gamla Arbetarpartiet:
- Jag beklagar det moderata ställningstagandet. Att Socialdemokraterna gör det är ingen nyhet. Deras ideologi och deras historia bygger på att man formulerar politik efter grupper i samhället och system går alltid före människor. Men för Moderaternas del så ska individen ställas i centrum.
Inbördeskrig i borgarregeringen alltså. Det är också uppenbart att högerfyrspannet inte har politiken klar, vilket man annars är snabba att anklaga motståndarna för. I vilket fall som helst är det bara att tacka och ta emot för hjälpen med valkampanjen. (Man kan också påminna om att Sabuni själv för ett år sedan lyckades göra en helomvändning i samma fråga på mindre än en månad).

Fast Sabunis valfläskutdelning till andra partier slutade inte med det denna dag. Även sverigedemokraterna fick stöd med sin kampanj. SVT rapporterade om att Säpo av Nyamko Sabuni ska få i uppdrag att specialgranska radikal islamism i Sverige, vilket hon tidigare talat om i termer av "tickande bomber". Fast man kan inte undvika att misstänka att saken egentligen handlar om valtaktik. För hela poängen med säkerhetspolisens arbete är ju att det är hemligt, så att om ministern annonserar om Säpos arbete i medierna blir det ju aningen poänglöst och en hel del Magnus Ranstorp över det hela. Men en hård linje mot muslimer kan såklart kanske locka in lite potentiella SD-väljare i Folkparti-fållan. Fast den mer troliga effekten att man snarare ger ytterligare luft under vingarna för sverigedemokraternas islamofobiska retorik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar