måndag 15 mars 2010

Den som sa det han var det, Ulf Lindberg

I Svenska Dagbladet går Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg till hårt angrepp mot f d TCO-ekonomen Roland Spånt. Spånt hade i en tidigare debattartikel hävdat att rut-avdragets effekter grovt överdrivits av Almega. I sina försök att neutralisera kritiken mot avdragets lika små som snedfördelande effekter, gräver Lindberg djupt i invektivportföljen. Innan Lindberg går vidare och kallar Spånt för oseriös och lurendrejare, börjar han därför sin artikel med meningen "Roland Spånt är en till ekonom förklädd politiker".

Nu kan man visserligen, som undertecknad, ha inställningen att man inte kan frikoppla ekonomi från politik och samhällsförhållanden i övrigt. Det obeaktat är ändå Ulf Lindbergs anklagelse för att vara en politiker i ekonomkläder en praktfull tegelsten rakt genom den egna glashusväggen. För, som påpekats på ett flertal håll, är Ulf Lindberg själv en politiker. 2006 kandiderade han (såvitt det inte finns fler näringspolitiska chefer som heter Ulf Lindberg) till kommunfullmäktige i Haninge och han har dessutom medverkat på interna FP-seminarier inför valrörelsen så sent som december 2009 (se här på sidan 5). Så i praktiken ogiltigförklarar Ulf Lindberg sin egen rätt att komma med åsikter i rut-frågan.

Hur detta ska tolkas är oklart. Möjligen drivs Ulf Lindberg av ett masochistiskt självhat, men då borde han väl i dessa dagar snarare vara centerpartist? Kanske är det hela en bekräftelse på misstanken att Folkpartiet egentligen inte är ett parti, utan ett politisk-exekutivt utskott till arbetsgivaroganiationerna (är Moderaterna i såfall underrättade om att deras plats blivit tagen?). Eller så har Ulf Lindberg, i insikten över att pigavdraget trots försök till dimridåer och lögner om motsatsen, blivit avklätt som den ineffektiva och orättvisa reform det är, helt enkelt tagit en rövare för att rädda vad som räddas kan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar