måndag 6 juli 2009

"Det kanske är terrorism för mig"

I vintras kom den av regeringen beställda rapporten "Hot mot demokrati och värdegrund-en lägesrapport från Malmö" från Försvarshögskolans härligt sovjetiskt benämnda Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier. Rapporten fokuserade på Rosengård, vilket framstod som en grogrund för islamistisk propaganda och terror som inte står Tora Bora-grottorna långt efter. Beställaren, integrations- och jämställdshetsminister Nyamko Sabuni (Volkspartei) applåderade rapporten vid dess leverans.

Från andra håll anklagades däremot arbetet, på goda grunder, för att ha bristfällig akademisk kvalitet, trots rapportförfattarnas försök till försvar av sina teser. Bland annat var antalet intervjuer mycket litet, intervjumaterialet inte möjligt att granska i efterhand och tidigare forskning om Rosengårdignorerad. Till och med SÄPO har nyligenfått ett ovanligt anfall av klarspråk och dömt ut rapporten i ett flertal medier, bland annat för att dess slutsatser varit kraftigt överdrivna.

Bakom Rosengårds-rapporten stod bland annat Magnus Ranstorp, välkänd från TV så fort det inträffat ett terrordåd någonstans i världen. Debaclet har dock inte hindrat samme Ranstorp från att fortsätta släppa ifrån sig grodor som simmar i grumliga vatten. Aftonbladet refererar en guide till det pågående EU-ordförandeskapsspektaklet, där Ranstorp dels hyllar sin egen av departementet kommissionerade studie, dels menar att Sverige ligger för lågt i att förebygga radikalisering. Istället menar har att Tysklands initiativ till att hårdare kontrollera internet vore att föredra.

Antingen är karlen paranoid, alternativt en varm anhängare av storebrorssamhället eller så vill han bara skapa mer jobb åt sig själv. I vilket fall är det skrämmande att Magnus Ranstorp har delar av regeringens öra. Samma regering som, med MUF-basen Niklas Wykmans träffande formulering, under de senaste åren gjort allt de kan för att skapa ett massavlyssningssamhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar