måndag 23 augusti 2010

Folkpartiets utbildningspolitik - betalas av många, gynnar de få

I UNT söndag den 22 augusti återfanns nedanstående, synnerligen avslöjande, personvalannons från den folkpartistiske riksdagskandidaten Eva Edwardsson

[Beklagar den usla bildkvaliteten - men fotot är taget med en mobilkamera på tåget, så förhållandena var, likt det rådande opinionsläget, långt ifrån optimala]

Budskapet från Edwardsson (som själv är anställd på Uppsala universitet, och således talar i egen sak) visar tydligt vad Folkpartiets utbildningspolitik egentligen syftar till. Resurserna ska koncentreras till de "främsta lärosätena"; vilket rimligen avser de stora universiteten Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Karolinska institutet, SLU, Chalmers och KTH, som redan idag gynnas av resursfördelningssystemet för forskningen. Resten av landets mer än 30 lärosäten reduceras (i den mån de alls blir kvar) till utbildningsfabriker med tynande forskningsresurser.

Detta är den verkliga, och högst troliga, konsekvensen om borgerlighetens utbildningspolitik får fortsätta att råd i fyra år till. Och det hela motiveras självklart med den vanskliga och orealistiska Nobelprishysteri som FP:s politik och kampanj hängs upp på. Så för alla er som bor på orter med, eller läser på, lärosäten som kommer att drabbas av den folkpartistiska centraliserings- och koncentrationshysterin  är det hög tid att kräva era lokala borgerliga kandidater på besked om saken (eller ställa era barn i studentbostadskö i storstäderna).

2 kommentarer:

  1. hejsan! Om du läser noga ser du att jag säger att forskningsresurserna ska koncentreras. Den ståndpunkten är jag inte ensam om. Här i Uppsala kanske vi har 12 fantastiska batteriforskare. Deras närmsta forskningsmässiga konkurrent är ett institut i Tyskland och där består forskargruppen av 70 forskare... Gissa om gruppen i Uppsala behöver mer resurser. Där jag jobbar (Juridiska institutionen) har vi knappt 6 timmars lärarledd undervisning i veckan på grundutbildningen. Det är för litet enligt min mening! I första hand får vi i Sverige överväga att öka resurserna till högre studier. Om det inte visar sig gå, så måste vi ta ställning till hur högre studier ska gestalta sig. Minst 10 timmar i veckan tycker jag är ett minimum.

    SvaraRadera
  2. Hej Eva och tack för att du bemödat dig att svara. Jag har följande två kommentarer till ditt inlägg.

    1) Jag läste noggrant och såg att du skrev att de ökade forskningsanslagen ska "satsas på de främsta lärosätena". Det kan göras på två sätt. Antingen om en intern omfördelning av resurser på lärosätet (vilket inte är en valfråga utan en fråga för Uppsala universitets konsistorium och rektor Hallberg ifall de t ex vill satsa på batteriforskning eller inte); eller så handlar det om en omfördelning av forskningsmedel i antingen relativa eller absoluta tal mellan landets lärosäten, d v s i praktiken en ökad koncentration till de stora lärosätena (vilket var den poäng jag försökte mig på att göra). Jag ser inte något annat sätt att tolka din valannons på.

    2) Att resurserna till grundutbildningen är för låga är vi överens om. Bl a har även SFS och TCO krävt 15 timmars lärarledd tid i veckan. Men den problematiken har inte ett jota med koncentration av forskningsresurser att göra. Snarare är det dina egna statsråd Krantz (FP) och Borg (M) som ska förmås att öppna plånboken.

    SvaraRadera