torsdag 19 augusti 2010

Klassförakt i sitt prydno

Ett tips till alla de på landets lärosäten som i höst ska läsa statskunskap. När ni läser om politiska ideologier och kommer till avdelningen om "arrogant vulgärhöger" kan ni lämna textböckerna (eller kanske snarare Wikipedia) därhän för en stund och i stället gå till riksdagskandidaten Johan Hedins (C) blogg. En bättre sammanfattning av en liberalkonservatism som är så fullständigt egocentrerad att den tangerar gränsen till solipsism går nämligen inte att få än när Hedin i ett blogginlägg  kommenterar (den ur folkhälsoforskningssynpunkt inte särskilt förvånande) nyheten om att barnfetman i Sverige i allt högre grad är ett klassrelaterat fenomen:
Idag har något ljushuvud kommit på att barnfetma är vanligare i fattiga familjer än i rika. En sån meningslös nyhet.

Varför tror rapportförfattarna (och TT) egentligen att en del tjänar mer stålar än andra?


KAN det möjligen vara så att folk som tar större ansvar för sig själva och sina familjer ser till att skaffa sig bra utbildning? KAN det vara så att folk som väljer att inte slappa bort livet - och har synpunkter på när deras barn visar prov på sådana strävanden - faktiskt tjänar bättre än andra?
 Alliansfritt Sverige tycker att det är bra att högern på detta sätt visar sitt rätta ansikte i sin attityd till de fattiga och deras barn och trollar bort strukturella samhällsproblem genom att låtsas som att de beror på individens moraliska tillkortakommanden. Personligen vill jag snarare tipsa Johan Hedin om en alternativ (förmodligen välbehövlig) karriär - som manusskrivare för det blå laget i "Parlamentet", förutsatt då att han slutar överdriva så förbaskat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar