tisdag 16 februari 2010

Rödgrön seger eller borgerlig förlustvåg

Med valet sju månader bort har det i dagarna utbrutit en bloggdiskussion om hur de rödgröna ska vinna valet. HBT-sossen har en mycket läsvärd lista på orsaker till varför de rödgröna kommer att vinna. Bland de saker som lyfts upp är trygghetssystemen, integritetslagstiftningen, bostadspolitiken, vårdvalet och kärnkraften. Slutsatsen är att samtliga dessa områden har regeringen misslyckats på, samtidigt som de visat vad politiken verkligen går ut på, när väl valretoriken från 2006 omsatts till reell politik.

Viktor Tullgren bygger vidare på detta i sin blogg, men vänder på perspektivet och skriver lika tänkvärt om varför alliansen kommer att förlora. Bortsett från inkompetens och ohederlig sifferhantering, är grundproblematiken för borgarna att de driver en klasspolitik med segregering och ökade klyftor som det helt enkelt inte finns stöd för i det svenska samhället.

Till de båda ovanstående perspektiven skulle jag personligen vilja lägga en tredje faktor - nämligen att de borgerliga leden inte alltid är utrustade med de skarpaste bajonetterna i vapenskåpet. Trots att valdagen snabbt närmar sig verkar det inte finnas någon ände på floden av pinsamma borgerliga politikermissar. Hela kaoset kring Moderaternas riggade provval är bara ett tecken på detta. Ett annat är den kollektiva dyskalkyli som drabbat de borgerliga när de försöker bevisa framgångarna för sin politik, och det trots major Björklunds ukas om att kadaverdisciplin och matematikfetischism ska råda i utbildningsväsendet. Till det kan man lägga högerretorikens motsvarighet till vinterkräksjukan, den lika tröttsamma som ständigt återkommande kosackvalspropagandan. Eller varför inte socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén, mannen som är känd för att använda sin maktposition till att offentligt trycka till sjukskrivna småbarnsmammor som tycker annorlunda än han själv i sjukförsäkringsfrågorna, genom att anklaga henne för att vara en lat, bidragsfuskande simulant. Just denne Axén, som man kunde tro skulle ha fått både en och två överrockar samt fotbojor tilldelad sig av Per Schlingmann, lyckas med den underbara bedriften på sin blogg, att publicera en härligt talande bild av tusen moderata valarbetare som gör vågen för den moderata sjukförsäkringsslakten.


 Kommentar överflödig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar