måndag 8 februari 2010

Finnes: Ett krig - Sökes: Mål och mening

I helgen inträffade det som var dömt att hända förr eller senare - två svenska soldater stupade i en eldstrid under patrull i Afghanistan. Förhoppningsvis används inte tragedin till att göra enkla partipolitiska poänger. Och av de första reaktionerna från partierna på händelsen verkar så heller inte bli fallet (även om KDU tidigare verkligen försökt utnyttja Afghanistankriget med en lika patetisk som snabbt självdöd kampanj direktimporterad från mörkblåaste USA).

Dock ska man inte lägga locket på för en seriös politisk debatt om både inblandningen i Afghanistan och Sveriges militära utlandsengagemang i sin helhet. Varför slåss vi i Afghanistan, och gör vi rätt typ av insatser? Jag vet inte svaret på frågorna, det vet förmodligen ingen. Men vi måste ha en bredare samhällsdiskussion om Afghanistan. Det i syfte att hitta målen och meningen med insatsen, innan vi roderlöst driver in i någonting som på ett eller annat sätt kan ta en ände med förskräckelse för såväl svenskar som afghaner. 

En utgångspunkt för diskussionen kan vara den socialdemokratiska riksdagsmannen Ola Möllers högst relevanta fråga på sin blogg:
Om det var din bror, son eller make som dog igår, hade du då ansett att det var värt priset?

 Eller så kan man ta avstamp i denna lätt moderniserade sång från Vietnamkrigets dagar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar