onsdag 3 februari 2010

Åsa Torstenssons snömos

Regeringsformen 6 § säger klart och tydligt att "Regeringen styr riket". Detta verkar dock ha undgått den nuvarande regeringen som har förtvivlat svårt att ta ansvar för sin politik. Näringsdepartementet under Maud Olofssons verkar t ex endast ha haft möjlighet att påverka när saker och ting gått bra.

Senaste uttrycket för detta är infrastrukturminister Åsa Torstensson, som kommer med det häpnadsväckande uttalandet i medierna att det pågående kaoset i tågtrafiken på grund av vintervädret är den förra regeringens fel, eftersom de eftersatt underhållet. Varför regeringen under de snart 3 ½ åren vid makten inte lyckats vända den här trenden kan dock inte Torstensson förklara. Inte heller kommer någon förklaring till hur regeringens transportpolitik, som mest handlar om avreglering och därmed ytterligare press på redan slimmade organisationer, bidrar till att göra saken bättre.

Åsa Torstenssons resonemang är således inte alldeles lätt att förstå. Kan det vara så att hon menar att samma socialdemokratiska skuggregering som håller landets medieredaktioner i ett järngrepp för att få dem att ställa relevanta frågor till statsministern är i farten? Eller är det de lata banarbetarna som spökar, vilka hellre fikar, röker och pratar i telefon än rensar spåren på snö och is? Eller agerar Torstensson, som Socialdemokraternas talesperson i infrastrukturfrågor Lena Hallengren poängterar, helt enkelt "snudd på ohederligt" när hon försöker vinna billiga partipolitiska poänger en fråga som borde vara ett nationellt ansvar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar