onsdag 3 februari 2010

Mer grus i räkne(m)askineriet

Regeringens halvsanningar och siffertrollande om sysselsättningsökningen, där ett helt irrelevant mått överdrevs med faktor fem, är lika underhållande för en utomstående betraktare, som pinsamt för regeringen. Det särskilt som de flesta andra siffror pekar åt fel håll, vilket regeringen, som Ett hjärta rött noterar, nogsamt undviker att kommentera. Orsaken är enkel. För som Björn Elmbrant konstaterar i Dagens Arena, hänger regeringens retorik och dess politiska praktik inte ihop, och då är det förståeligt om man vill undvika sakfrågor och hårda fakta.

Att slirandet på siffersanningen inte har att göra med dåligt underlag utan snarare dålig politik, bevisar även Anders Borg. Nordeas chefekonom Annika Winsth ifrågasatte på ett riksdagsseminarium finansministerns positiva långsiktiga tillväxtprognos, samtidigt som hon satte fingret på det sätt som regeringen paketerar sitt budskap på. E24 rapporterar:
- Nordea blev faktiskt väldigt glada när vi såg er prognos häromsistens. Vi tror ju också på en ganska stark tillväxt på runt 3 procent i år. Men det är kanske därför jag är här, sade hon.
Här inflikade Anders Borg:
- Men alla experter är ju ganska samstämmiga på den punkten, sade han.
- Nja, det håller jag inte riktigt med om. Det finns faktiskt bedömare som är betydligt mer pessimistiska, svarade Annika Winsth.
Fast de pessimistiska bedömarna hade kanske inte räknat med en sysselsättningsökning i absoluta tal på 100 000 personer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar