tisdag 16 februari 2010

Privatiseringshysterin flyger i luften

En grundbult i transportpolitiken har alltid varit hur man löser säkerhetsfrågorna. Det gäller saker som att bilister följer likadana trafikregler; mötande tåg inte hamnar på samma spår; eller att fartyg har tillräckligt med livbåtar för att kunna utrymma samtliga passagerare vid en olycka. Alldeles oavsett om den fysiska infrastrukturen och trafikoperatörerna är offentligt eller privat ägda, är det svårt att komma ifrån att just trafiksäkerheten ska vara starkt offentligt reglerad, eftersom en marknadsstyrning av den kan få katastrofala effekter.

Detta struntar dock regeringen högaktningsfullt i. Samtidigt som man pumpar in miljarder i en vingelmanöver för att rädda SAS, vill man i förslaget till ny luftfartslag nämligen privatisera flygtrafikledningen. Från den 1 september ska Luftfartsverkets monopol kunna konkurrensutsättas, och flygtrafikledningen alltså kunna drivas privat. Fackföreningen ST har reagerat på riskerna med detta, vilket även rapporteras av SVT. Flygsäkerhetsfrågorna har helt negligerats av regeringen i jakt på kostnadsminskningar och "ökad kvalitet". Man kan apropå det stilla undra om inte hög kvalitet i flygtrafikledningen karaktäriseras av, ja just det, flygsäkerhet? Dessutom bortser regeringen, enligt ST, från att det svenska flygledningssystemet redan i dag är så pass effektivt att det är svårt att se hur man kan öka kostnadseffektiviteten utan att göra avkall på kvaliteten. Kanske värst av allt, så bygger man även in perversa incitament i ett privatiserat trafikledningssystem, eftersom en privat flygledningsoperatör kommer ha starka skäl att vilja mörka incidenter för att inte förlora kommande upphandlingar.

Men trogen sin regeringsstil kommer regeringen göra som man alltid tenderar att bete sig när de presenterar förslag som saknar annat än ideologiskt värde, och som dessutom mött starka remissopinioner - d v s köra på som om ingenting hänt, och sedan skylla på underordnad myndighet när saker går åt pipan. Vi andra får passa på att köpa fallskärmar. 

1 kommentar:

  1. Dom kallar in experter som inget vet för dom tror att det dom gör är rätt dom arbetar inte dom sitter på en stol och räknar så spar vi så många miljoner och vem gör dom arbetslösa jo dom som är på golvet inte dom själva . nä byta ut alla tjänstemän och regeringen för dom har ju sin pension säker .hur skulle det vara om dom fick arbetslösakassa som vi andra och blev utförsäkrad som vi andra knegare dom är inte värda ett dugg ut med dom som vill privatesera alla statliga verk och det gäller även kommunala verk sparka dom för svenska folket är dom största bedragarna i svensk historia så är det politikerna jag tror att det kommer bli mindre serveis på flygplanen det kan man se på dom bolag som är privateserad i dag dom vill spara och det gör man på servisen lägger mer på den enskilda personalen för att aktierna till dom som har m.m.

    SvaraRadera