onsdag 10 februari 2010

Ekonomi är för viktigt för att överlåta till högern

Som på beställning på gårdagens inlägg om hur Centerpartiet tenderar att dölja sin ideologiskt hårdföra politik, genom att försöka framställa den som sprungen ur en objektiv ekonomisk nödvändighet, kommer nu en artikel om vänstern och ekonomin i Tvärdrag. Ekonomi, menar de tre författarna Erik Mohlin, Robert Östling och Peter Gerlach, behöver inte vara en grundkurs i nyliberalism. Med en medvetenhet och en problematisering av teorier och frågeställningar kan tvärtom istället bli ett verktyg för en progressiv politik - ett verktyg för användbart och för legitimt för att passivt överlåta till högern. Eller med artikelns ord:
Nationalekonomi är ett kraftfullt verktyg för samhällsanalys, inte bara för högern utan också för vänstern. Precis som en ingenjör behöver goda kunskaper i hållfasthetslära för att bygga en bro eller som en musiker måste kunna hantera sitt instrument för att åstadkomma nyskapande musik, behöver politiker en god förståelse för hur samhället fungerar, oavsett vilken ideologisk hemvist man har.
Överhuvudtaget är hela det senaste numret av Tvärdrag på temat vetenskap sprängfyllt med läsvärde. Tidningen rymmer den kanske den vitalaste vänsterdebatten i tryckt form just nu, och det för endast för 100:- för sex nummer per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar