onsdag 13 maj 2009

Rydbergs ruelse

Ibland blir verkligheten bara för absurd för att man ska kunna göra annat än att skratta åt eländet - t ex när en kvällstidningsdrake anser att dagens viktigaste nyhetshändelse att skrika ut på löpsedeln är att Robinson-Jarmo dödat exfruns minigris och blivit kränkt i farten, eller när moderaterna vinner valet genom att kalla sig för arbetarparti. Vanligast förekommande är denna absurditetschock dock när folk ska diskutera upphovsrätt och fildelning.

Jag råkade surfa in på Unni Drougges blogg och hittade lite oväntat ett bra och framför allt roligt inlägg om att Carina Rydberg inte bara kommit ut som fildelningsmotståndare, utan även menar att hennes dator blivit hackad i processen. Rydberg ska polisanmäla, men som Drougge konstaterar, är det nog it-supporten hon ska kontakta i stället.

Jag tänkte dock att Drougge måste överdriva när hon refererade vad Carina Rydberg skrivit så jag letade runt lite på nätet. Då hittade jag dels en bedrövlig debattartikel i Expressen från Rydberg, som innehåller så mycket faktafel och substanslösa påståenden om fildelning i allmänhet, och Pirate Bay i synnerhet, att den håller rent Liza Marklundsk klass. En stunds sökande och ett gott skratt senare hittade jag på Piratpartiets Anna Trobergs blogg ett öppet brev från Rydberg via en författargrupp på Facebook. Det är så urbota dumt att det förtjänar att läggas ut i sin helhet nedan. Men det är också ett exempel den underbara absurda verklighetshumor som jag talade om i inledningen, speciellt i stycket där hon förklarar varför just Mac-användarna är så hårt drabbade...

Jag är trött på dessa fascister - jag har fått nog.

Flera medlemmar i gruppen Författare har haft datorproblem. En medlem har polisanmält sitt kapade FB-konto och sin hackade hemsida. Själv har jag en obrukbar dator, i vilken mina manus ligger - och de är omöjliga att säkerhetskopiera.
Självklart är även detta polisanmällt.

Det här har gått långt över gränsen för det anständiga. Och jag har just fått reda på varför Mac-användarna är de hårdast angripna: De är upphovsmän.

Och det är upphovsmännen man vill åt.

Det här är inte yttrandefrihet. Det här är hackarens diktatur. Men jag kommer inte längre att tillåta att mitt privat- såväl som mitt yrkesliv saboteras på det här sättet.

Och om någon får för sig att lägga ut det här till valfri bloggare/nyhetssida: Be my guest. Betrakta det som ett pressmeddelande.

Carina Rydberg


Själv tycker jag det hela är lite synd, för jag gillar somligt Rydberg skrivit i Aftonbladet, vilket nu känns solkigt. Så Carina, ett tips innan våra vägar skiljs åt. Innan du ökar på arbetsbelastningen för den redan ansträngda polismakten, testa gå en Mac-kurs, så kanske den mystiska "hackar-attacken" får en naturligare förklaring.

2 kommentarer:

  1. Vad i hela friden menar hon? Tror hon att alla Mac-användare är upphovsmän? Det är så förvirrat skrivet att man skulle kunna tro att det är en läsarkommentar från valfri lokaltidning.

    SvaraRadera
  2. Läsarkommentarerna i valfri lokaltidning brukar åtminstone ha någon praktikant som sitter och rensar bort de värsta stollerierna.

    På plussidan är dock att jag, som faktiskt har en Mac, alltså är upphovsman. Jag ska söka medlemskap i Författarförbundet, Stim och Ifpi på studs.

    SvaraRadera