tisdag 19 maj 2009

Kosackvalet kom tillbaka, allt är förlåtet

Jag har den tveksamma förmånen att varje arbetsdag två gånger löpa gatlopp mellan EU-valspropagandan som förpestar det stråk jag använder mig av för att ta mig till löneslaveriet. Inte nog med att man i vanliga fall dränks av kapitalismens hets att konsumera, nu ska man dessutom behöva bli åsyna vittne till när kapitalismens politiska arm vill få folk att mot sina egna intressen rösta på dem. Fast det som stör mig är egentligen inte budskapet, för som vi snart ska se är det inte mycket bevänt med just det, utan snarare den embarmligt låga kvaliteten på propagandan.

Svensk politisk retorik är generellt sett så lam och urvattnad att meningslöshetens gräns oftast är både passerad och utom synhåll. Alla minns väl Socialdemokraternas stolta "Alla ska med" från 2006, där det aldrig någonsin sades något om vart man skulle åka någonstans. Oftast är också budskapen så utslätade att alla konfliktlinjer utraderats. Om man gör tankeleken att försöka vända på budskapet till dess motsats, blir det oftast meningslöst eller så hamnar man i en position som ingen kan inta, eftersom grundbudskapet är en tautologi. I EU-valet, som inte handlar om makten över regeringsbildandet, blir detta extra påtagligt eftersom det ska handla om idéer som uppenbart inte finns, eller som man inte vill eller förmår förmedla. Allt kryddat med taffliga personvalskampanjer i klass med när Åsa-Nisse ska bli invald i kommunalnämnden.

Den som inte tror mig eller inte håller med om analysen kan få en kort, och skräckfylld tur genom de borgerliga partiernas valaffischer inför EU-valet 2009 (med mina kommentarer i parentes). En odyssé i intetsägande, självklarheter och Photoshop. Håll i hatten!

Moderaterna
Färgglada grafiska figurer som säger "Använd din röst" för saker som:

- för en tuffare klimatpolitik (otroligt radikalt krav i dessa dagar... not)
- för fler jobb (klart att Högerpartiet vill att fler ska jobba, helst i överklassnära tjänster)
- mot internationell brottslighet (mafiosi, knarksmugglare, trafficking-operatörer och det internationella finanskapitalet m fl globaliserade gangsters göre sig icke besvär att rösta på Högerpartiet)
- mot byråkrati (tydligen mot ALL byråkrati, vilket åtminstone är en freudiansk felsägning till vad man från partiets sida egentligen vill med offentlig sektor)
- för en gemensam flyktingpolitik (vems då? Dansk Folkepartis?)

Fler analyser av den insiktsfulla moderatkampanjen finns här.

Folkpartiet
Stora bilder på EU-kandidaterna med intetsägande slogans till, samt på vissa affischer bilder på partiledare Björklund. Visserligen önskar jag att majoren blev invald i Swazilands parlament så han försvann långt bort ifrån svensk politik, men varför Björklund står med på affischen i ett val han inte ställer upp till är lika obegripligt som att någon tror att hans nuna drar röster.

- Ja till Europa (om inte kontinentaldriften tar anabola är vi nog en del av Europa under överskådlig framtid, vare sig vi vill det eller inte. Menar Volkspartei "Ja till EU", blir det hela mer begripligt, men det har jag ett svagt minne av att vi röstade om 1994)
- Brottsligheten stannar inte vid gränserna - ja till ett europeiskt FBI (här är det lite oklart vad man menar, men jag tror att man ska tolka det som att eftersom FBI ändå begår sina brott i Europa utan EU:s tillåtelse, kan man ändå låta dem göra det lagligt)
- Vi skickar inga gnällspikar till Bryssel (det är väl i och för sig bra, men vad skickar ni istället?)
- En svensk tant tiger inte i Bryssel (men då antar jag att de gubbar, yngre kvinnor och män som partiet också vill skicka kommer att hålla käften?)

Kristdemokraterna
Bilder på den söta kreationisten Ella Bohlin, partiledaren Alf Svensson samt, av någon anledning, en kille som påminner om Robert i Boxer-reklamen, med tillhörande klatschiga slogans.

- Det är du och jag som är Europa (jaså, det hade jag ingen aaaaning om)
- Ett Europa som värnar klimatet (där man klämmer åt alla dem som vill ha ett Europa som förstör klimatet)
- Ett Europa som värnar freden (ett i sanning angeläget budskap dessa dagar då krigsmolnen hänger lågt över den europeiska kontinenten)
- Trygghet - ett skäl att rösta 7 juni (oklart vilken trygghet de menar här. Jag läser in ett dolt hot, röstar du inte kommer du inte heller att vara trygg för Bohlins och Boxer-killens hejdukar)
- För en etiskt och socialt hållbar ekonomi (här chockar De Kristna med att faktiskt både komma med ett konkret budskap och en markering mot sina kumpaner i regeringen. För säkerhets skull har man inte på denna affisch satt ut någon bild, så att inte Renfield och Borg kan skicka sin hitman Littorin "tala" personen "tillrätta")

Centerpartiet
Mauderaterna följer Bondeförbundets heliga velighetstradition genom att ha bilder på en kandidat, eller t o m självaste Maud, med någon form av budskapssurrogat till.

- Mer kraft på ödesfrågorna. Mindre på ordningsfrågorna (med det sistnämnda antar jag att de menar dumheter som utvidgning, demokrati och liknande)
- Fred, klimat, jobb. Världen behöver ett EU som vill mer (dock oklart vad man vill att EU ska vilja, och om Bondeförbundet är för eller emot EU, klimat och jobb)
- 497 miljoner européer kan mer (... än fyra elefanter?)
- Rösta för Europas förenta krafter 7 juni (här är det uppenbart ett skrivfel, det ska stå "Europas förenta STATER")


Det värsta med det här sammelsuriet är att det är grunden på vilket de borgerliga ska bryta tabut mot politisk reklam i TV. Det måste vara det slutgiltiga argumentet för fri fildelning, som ett subsititut för TV och tillika det enda sättet att vara säker på att man inte av misstag råkar se något av de horribla alster som partiernas PR-avdelningar ska försöka klämma in i etern mellan reklamen för Libero och Cillit Bang.

2 kommentarer:

 1. Jobbar Centerpartiets PR-enhet för Umeå kommuns kulturhuvudstadskampanj också? Jag menar:

  »Världen behöver ett EU som vill mer«
  »497 miljoner européer kan mer«

  och

  »Umeå vill mer«

  känns ju…

  //vän av ordning

  SvaraRadera
 2. Du är nog någonting på spåret där, Vän av ordning. Har du någonsin sett Maud och Lennart Holmlund på samma bild? Nej, jag tänkte väl det! *Arkiv X-musik*

  SvaraRadera