måndag 6 april 2009

Skämmes tammefan

"Skämmes tammefan", myntades i Expedition Robinson av den illustre Storuman-sonen Erold Westman, när någon sörlänning inte kunde bete sig som folk på Söderhavsön. Konsumentmakt är visserligen en chimär, och mest ett sätt för de konsumerande klasserna att döva sitt samvete, men jag tycker ändå att det är dags för en lista över de bolag som inte kan bete sig som folk, utan utnyttjar Storebror-lagarna för att leka Don Corleone och utpressa sina konsumenter.

Så här är en Skämmes-lista över de bolag som gått till tingsrätten enligt IPRED.
(Målsättningen är att denna kommer att fyllas på efterhand. Tips på tillägg mottages gärna.)

1) 1 april 2009 Solna tingsrätt

Rörande ljudböcker.

  • Bonnier Audio AB
  • Earbooks AB
  • Norstedts Förlagsgruppp AB
  • Piratförlaget AB
  • Storyside AB

Kommentar:
Detta är ironiskt på en hel massa sätt. Dels för att stämningen kom in på samma morgon som IPRED-lagen trätt i kraft. Spaningen måste därför logiskt ha påbörjats långt tidigare. Hur var det nu med att lagen inte skulle tillämpas retroaktivt? Jan Guillou kunde kanske inte hålla sig?

Dessutom kan man tycka att det är otillständigt med en stämning på grundval av ljudböcker. Litteratur är, och bör så också förbli enligt min mening, enligt lag tillgänglig för medborgarna i varje kommun. Och vid en snabb koll finns mycket riktigt ljudböcker från samtliga dessa bolag tillgängliga gratis från min lokala fil-langare Stadsbiblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar