fredag 17 april 2009

Det är bara Fan som har råd att bli gammal, vi andra får bli religiösa

Det var något konstigt med dagens DN. Debattsidan saknades och var ersatt av en helsidesreklam för Folksams pensionsförsäkringar och en ideologisk pamflett för privatisering av pensionssystemet. Genom att skrämma med att pensionen kommer att bli lägre än vad förhandsbeskeden i de orange kuverten hotar bli, försöker en analytiker på Folksam att få oss att mata in än mer pengar i pensionsbolagens avfallskvarn (om än med förenklade regler).

Nu tror jag att reklamsidan var ett redaktionellt misstag, så att DN Debatt redan i morgon åter intar sin vanliga roll som maktens tribun och alla debatters heliga moder. Sker underverk kanske debatten då kan styras in på något viktigt, som en principdiskussion kring varför man bygger ett pensionssystem där slumpen och aktielotteriet avgör pensionsnivåerna (om man ens har råd att gå i pension). Eller varför en av de viktigaste offentliga samhällsfunktionerna till stora delar överlåts från det allmännas kontroll till finansmarknadernas instabila godtycke. Problemet är inte om prognosen i de orange kuverten är tillförlitliga eller inte, utan varför vi över huvudtaget får orange kuvert, hysteriska PPM-val och en ängslan inför ålderdomen varje gång nyheterna trumpetar ut en ny börskrasch.

Sedan finns det en pensionsförsäkringsfundamentalism som riskerar att bli förödande för många, då alternativen till en tryggad ålderdom inte framhålls. Om nu inte staten kan garantera vare sig en medalj eller en ordentlig pension, tvingas kanske medborgaren spara själv. Men pensionsförsäkringen är inte lösningen för alla. Långtifrån så. Är man relativt ung, har familj eller betalar hög skatt kan det vara en ren förlustaffär. Bättre då att betala av eventuella lån och spara på ställen där man kommer åt pengarna i fall de behövs och samtidigt undviker att göda bolagen med stora avgifter. Samt, viktigast av allt, säkra pensionen genom att se till att det förs en politik som undviker de riktiga pensionsslaktarna – ekonomisk stagnation, arbetslöshet och lönesänkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar