fredag 17 september 2010

För Folkpartiets utbildningspolitik bevare oss milde herre gud

Det visar sig nu att ett av flaggskeppen i Folkpartiets utbildningspolitik föga förvånande totalkollapsat. Lärlingsutbildningarna* visar sig efter ett genomfört pilotprojekt leda till fyra gånger så stora avhopp som en reguljär gymnasieutbildning. Problemet verkar till stor del vara att programmen inte ger högskolebehörighet - vilket ironiskt nog är exakt det som regeringens store pedagogikguru major Alfred E Björklund framhållit som alla sina retro-reformers stora fördel (med frekventa uttalanden om att alla inte vill bli akademiker).

Men kanske kan Folkpartiet något om högskolepolitik, undrar då vän av ordning. Nähä, inte det heller...


* Inte att förväxla med ett annat kärt FP-krav om lärlingslön, vilket inte har något med utbildning att göra utan är ett sätt att ge ungdomar slavlöner. 

2 kommentarer:

  1. Det sorgligaste med det här utspelet från en ”skolforskare” är att det är ett grovt missbruk av statistik. Den grupp elever som är aktuella för lärlingsplatser har många gånger högre andel avhopp än andra grupper så resultatet ”forskaren” kommer fram till är egentligen att avhoppen minskat kraftigt.

    Det är elever som tycker det är jobbigt med massa teoretisk kunskap i dagens skola som hoppar av och nu när vi äntligen ska göra lite förbättringar för dem så använder ”forskarna” att skolan är så dålig nu för att tvinga dessa elever in i ännu mer abstrakt pluggande.

    SvaraRadera
  2. Det är lustigt att FP som i alltid slår sig på bröstet och säger sig värna forskningen, sedan alltid menar att det är fel på forskningen när den visar resultat som inte stämmer med partidoktrinen. Men å andra sidan är det kanske det som förklarar den folkpartistiska utbildnings- och forskningspolitikens förkärlek för politisk detaljstyrning...

    SvaraRadera