tisdag 6 oktober 2009

Ropen skalla, upprop för alla

Är man inte del av en trend, får man skapa den själv, sa redan Anna Anka. Därför fortsätter jag den egeninitierade vågen av uppmaningar att stödja upprop, med två saker till som jag tycker manar till efterföljande.

I Aftonbladet uppmanar Åsa Linderborg landets kulturredaktörer, att visa att de menar allvar med sitt stöd för en bred kultur genom att adoptera ett vägkrogsbibiotek. Hyckleriet i regeringens kulturpolitik och kulturkrigsretorik, blir särskilt uppenbar när man i kulturpropositionen drar in stödet för de s k vägkrogsbiblioteken. Det är ett system som är avsett att öka tillgängligheten för litteratur för yrkeschaufförer, som drivs av Hotell- och restaurangfacket med stöd av Statens kulturråd. Tanken är att vägkrogsbiblioteken ska vara ett arbetsplatsbibliotek med ljudböcker som är lokaliserat på tio platser i landet. En bok kan lånas på vägkrogen i Jönköping, lyssnas av längs med E4 och sedan lämnas på rastplatsen i Töre. Systemet är enkelt, flitigt använt och når också en målgrupp som traditionellt tillägnar sig mindre litteratur än genomsnittet. Det är förmodligen därför som regeringen vill ta bort dem. Så, jag hoppas verkligen att de kan räddas, och då kanske genom en insats från landets kulturredaktörer.

Det andra uppropet kommer från SEKO, och riktar sig mot regeringens bolagisering av Banverket produktion, som med all rätta misstänks som början på en privatisering. I stora annonser har SEKO (på grundval av kongressbeslut under hösten) framfört sina krav. Inte att regeringen ska stoppa bolagiseringsplanerna, dess ideologiska skygglappar samt efter oss syndafloden-attityd har man insett utgör oöverstigliga hinder för vettig dialog. I stället kräver man att oppositionen ska göra ett tydligt vallöfte om att stoppa eller ta tillbaka en bolagisering. Även det är ett upprop som jag hoppas får genklang, inte minst eftersom erfarenheterna av liknande extrem avreglering av järnvägen i andra länder förskräcker.

2 kommentarer:

  1. Underbart upprop av Åsa Lindeborg i Aftonbladet!
    Vägkrogsbiblioteken drivs av Transportarbetareförbundet och Hotell o Restaurangfacket sedan 2004 - är oerhört uppskattade och utnyttjade, framförallt av långtradarcahaufförer som lånar ljudböckerna.
    De måste än så länge lämnas igen på samma ställe som de lånas! Lotta Durgé

    SvaraRadera
  2. @Lotta Jag får med skammens rodnad blossande på kinderna konstatera att jag haft två fel. Dels att ha missat att Transport också står bakom biblioteken, och dels att inte ha förstått att man måste lämna böckerna på samma ställe. Tack för informationen.

    SvaraRadera