tisdag 27 oktober 2009

Baktalande i tungor

Häromveckan beslutade Svenska kyrkan, efter viss ruelse, att tillåta vigsel mellan samkönade par. Det kommer dock knappast att bli någon rusning av HBT-personer till altaret. Dels eftersom de kristna dogmerna inte är helt undantagslöst välkomnande till par som överskrider heteronormen, hur många välmenande beslut kyrkomötet än fattar. Bibelord som Romarbrevet 1:24-27 och Tredje Mosebok 18:22 (som för övrigt också omfattar rätt stränga bannbullor mot att t ex inte ha sex med kvinnor som har menstruation eller att gifta sig med en landsmaninna, vilket man av omsorg för de unga tus odödliga själar kanske ska påminna prästen om på nästa vigsel som man tvingas genomlida i kyrkan) där homosexualitet definieras som "avskyvärt" och "onaturligt" bidrar väl kanske inte till att göra en samkönad kyrklig vigsel till en magnifik kärleksfest.

Med framför allt så finns det ett rätt starkt motstånd mot hela idén med samkönade vigslar även inom den förment plyschliberala Svenska kyrkan. Den högkyrkliga ikonen på Öland, Dag Sandahl, visade på vilka värderingar som också finns inom samfundet när han till en meningsmotståndare i äktenskapsfrågan konstaterade att "Jaha, så att du tycker att när man knullar folk ska man göra det i röven". Detta följdes upp med en härlig rad förminskande inlägg tagna direkt ur handboken för härskartekniker i Sandahls blogg.

Sandahls uttalande är ironiskt ur många aspekter. Dels för att det riktas mot två heterosexuella kvinnor, vilka således torde ha svårt att själva utföra penetrerande aktiviteter derriärt (såvida inte det finns tillstånd i den heliga skrift att använda sig av artificiella samlagsleksaker, vilket undgått min tämligen ringa, på Google baserade, teologiska skolning). Dels är det hela en smula paradoxalt, eftersom jag trodde att meningen med kristendomen var att förhindra folk från att falla i svordomarnas fördärv (se t ex Efesierbrevet 4:29-31 och Kolosserbrevet 3:8). Framför allt är det magnifikt underligt mot bakgrund att Sandahl, liksom Göran Skytte och andra delar av det blålila reaktionära etablissemanget, ansett att det kommer leda till svensk ungdoms fördärv och den nordiska civilisationens undergång att RFSU får undervisa svensk skolungdom i sexualkunskap, och därvidlag nämna att det finns ett fenomen som heter "analsex".

Egentligen hade jag tänkt sluta här med en uppmaning om att strunta i kyrkovigseln, men problemet med det är att det ger en minst lika fadd eftersmak av bröllopstårtan att utsätta sig för något som heter en borgerlig vigsel. Så innan det införs en socialistisk vigsel så får det nog bli att säga som drängen Alfred: "Hörru , det där gifteriet som vi pratat om, det tror jag vi tar och skiter i."

1 kommentar: