torsdag 3 februari 2011

För furstars lögner har vi slagits

Vad vet regeringen om de amerikanska dödspatruller som är baserade tillsammans med de svenska trupperna i Afghanistan? Den synnerligen relevanta frågan ställer Hans Linde och Jonas Sjöstedt (V) i en artikel i Aftonbladet, med anledning av den sistnämndas interpellation i Riksdagen i samma fråga.

De svenska trupperna i Mazar-i-Sharif är nämligen baserade i Camp Marmal, en bas som man bland annat delar med ett amerikanskt förband benämnt Task Force 3-10. TF 3-10 har som stående order är att döda eller tillfångata misstänkta talibaner utifrån särskilt upprättade listor - d v s de är i det närmaste en mordskvadron.

Den svenska truppen delar alltså bo med en enhet vars verksamhet knappast är i samklang med den officiella  retoriken om att man är i Afghanistan för att skapa endräkt och bygga välstånd. I Tyskland, som också har trupp på samma bas, har detta väckt reaktioner efter att det kommit fram att de tyska styrkorna hjälpt sina amerikanska kollegor med att hitta personer på listorna. Det väcker en rad frågor som Jonas Sjöstedt poängterat:

Är det rimligt att svenska trupper delar bas med det här förbandet? Har svensk militär lämnat ut uppgifter på eftersökta till amerikanerna som sedan kan har förts upp på förbandets lista? Vad händer om svenska soldater får kännedom om att amerikaner begår utomrättsliga avrättningar i Afghanistan?
Alla dessa frågor är väl värda ett svar. Från svenskt officiellt håll är det dock tyst som graven, trots att den tyska diskussionen rimligen bör vara känd även i svenska officiella kretsar (såvida inte Carl Bildt lagt ned ambassaden i Berlin och ersatt den med en twittrande praktikant). Armén känner sig, på en direkt fråga från en journalist, inte känna till saken. I riksdagsdebatten kring interpellationen var försvarsminister Sten Tolgfors (M) svar, enligt Jonas Sjöstedts referat, fräna men i stort innehållslösa eller undvikande.

Fast inget av detta är egentligen särskilt förvånande. Inte med en försvarspolitik som går ut på att under inga som helst omständigheter ifrågasätta att man leker krig med de stora grabbarna borta i Centralasien, samtidigt som man inför ett underfinansierat yrkesförsvar som ett sätt att dölja ungdomsarbetslösheten. Och blir frågorna om vad tusan vi gör i Afghanistan egentligen för besvärliga och påträngande (och svenska ungdomar för smarta för att skriva på som kanonmat för skräplöner)  kan man ju alltid låta Försvarsmakten.släppa en devot  actionfilm av hur svenska soldater är i riktig strid med riktiga kulor.

5 kommentarer:

 1. De svenska trupperna är baserade på camp norden lights och inte marmal. TF-3-10 är inte en mördar skvadron. Och sverige har också en lista med folk på personer som annses som "viktiga" som ska "fångas in".
  Alla länder har en lista.

  /joel

  SvaraRadera
 2. @Joel Den svenska styrkan har visst trupp på Marmal-basen i Mazar-e-Sharif, även om de flesta i den svenska truppen finns på Camp Northern Lights och ett par andra ställen. Den nationella stödorganisationen är grupperad på denna tyska bas.

  Visst är uttrycket dödskvadroner i viss mån polemiskt från min sida. Men med tanke på hur amerikanerna bedrivit krig det senaste decenniet (och för den delen tidigare än så) finns det något mycket oroande i amerikanska specialförband med uppgift att leta folk efter en lista. Risken är överhängande att det kommer göra mer skada än nytta både för Afghanistan och dess folk och för det uppdrag som den svenska styrkan försöker utföra.

  SvaraRadera
 3. Eller inte.

  Och vem bryr sig ?

  SvaraRadera
 4. bra skrivet bloggkommissarien. de spelar ingen roll vart svenska truppen har sin bas frågan är va har dom ens i afganistan att göra. de känns som verkligheten har kommit i kapp väst världen att nu måste vi skylla på terrorism för rättfärdiga våra krig när de i grund och botten handlar om att de vi som skapa dessa terrorister. ja undrar om svenska regerigen vet om att amerikanska trupper har till låtit afganska bönder odla opium och om dom vet va händer med de svneska soldater som vägrar låta amerikanska trupper göra de ?

  SvaraRadera
 5. @Anonym Regerningen är nog medveten, men struntar i det. Och framför allt är man inte det minsta intresserad av en debatt i frågan.

  SvaraRadera