fredag 18 februari 2011

Bildts UD - utan kompetens, styrning eller ambassaderDen minnesgode minns hur den moderatledda regeringen, efter att ha förlorat en omröstning i kammaren om besparingar på regeringskansliet, surt skyllde på oppositionen när man lade ned en rad ambassader. Åtgärden osade spinn lång väg, vilket nu bekräftats i en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

Enligt rapporten hade de omfattande ambassadneddragningarna  kunnat undvikas om UD varit bättre organiserat. Istället präglas organisationen av uppsvälld förvaltning i Stockholm, chefsöverskott med beslutsförlamning, bristande analysförmåga och ineffektivitet samt bristande IT-inkompetens (sin surt och snålt twittrande minister till trots). Allt detta sammantaget äter resurser som skulle kunna användas till ambassader och bedrivande av utrikespolitik.

Spänningen är nu olidlig. Hur ska regeringen även denna gång undvika att ta ansvar för sina egna misslyckanden och lyckas skylla allt på sossarna? För det kommer väl att en gång till bli svårt att lägga ut ljudfiler Regeringskansliets hemsida och låtsas som att man blivit felciterad? I vilket fall lär svaret komma i det enda Carl Bildt fått att fungera under fyra och ett halvt år som utrikesminister - sin twitterström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar