fredag 18 februari 2011

Vägen till träldom

Att regeringens slutförvar för arbetslösa, Fas 3, är mer söndervittrat än motsvarigheten för kärnavfall har varit uppenbart länge. De enda positiva arbetsmarknadseffekten som Fas 3-förvaringen gett är att tusentals oseriösa företagare hittat en ny försörjningskrok där de utan insyn kan kräma ut skattebetalarnas pengar; allt medan de arbetslösa får slösa bort sin tid på menings- och hopplösa arbetsuppgifter till symbolisk betalning.

Det riktigt upprörande med Fas 3 är dock de konstanta angreppen på demokratin och yttrandefriheten Verksamheten döljs från offentligheten och kritik från insidan tystas genom hot och rättsåtgärder. Efter ArbetetLöntagarbloggen och Alliansfritt Sverige rapporterar nu om ytterligare ett i raden av fall där personer i FAS 3 polisanmälts för att de offentligt kritiserat sin privata Fas 3-anordnare. Företaget med det sublimt nymoderat nyspråkiga namnet Jobbfabriken menar dock att det självklart inte finns något samband mellan en kritisk artikel om slavkontrakt i Efter Arbetet och att två personer kastas ut och polisanmäls. Nej då. Skälet är såklart nätmobbing på Facebook....  Vad säger Arbetsförmedlingen om allt detta? Jo, Jobbfabriken är enligt dem "en seriös anordnare" (vilket är en smula underligt eftersom de är medvetna om att Jobbfabriken verkar ha ljugit om att AF-personal ska blivit vittne till den påstådda mobbingen).

Man undrar vad nästa steg i disciplineringen av de arbetslösa blir. Ska man månne ta ifrån personer i Fas 3 rösträtten och införa inrikespass för dem så att de inte kan röra sig i riket och byta Fas 3-slavdrivare hur som helst? Det är nästan så att man längtar tillbaka till statarsamhället - det var åtminstone lite mer förutsägbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar