onsdag 23 september 2009

Idag väljer inga duktiga studenter att bli ministrar längre

Att Jan Björklund förmodligen är ett kärleksbarn mellan Alfred E Neuman och furir Revär har länge varit uppenbart för den som följt både han politiska karriär och de hiskeliga photoshoppade bilder som mislsyckades med att värva röster åt Volkspartei i EU-valet. Men nu kan man inte börja undra om inte salig Saida har gjort en insats i den björklundska genpoolen, ty mannen verkar ha rent profetiska krafter.

I takt med att utredningarna och beredningen av en reformerad lärarutbildning vägrar hamna i den önskade kadaverdisciplinfållan har skolminister Björklund blivit allt aktivare i frågan (medan högskoleminister Krantz blivit allt osynligare). I sann majorsanda har det lett till en rad drastiska uttalanden, senast på Lärarförbundets hogskolan.net, där han frankt hävdar att:
– Men idag väljer inga duktiga studenter att bli lärare längre.
Hur han kan veta det är underligt. Mig veterligen är varken studenter eller lärarutbildare av den meningen. Och att man fått en mer heterogen sökandegrupp än tidigare innebär inte med automatik att studenterna i allmänhet inte är duktiga. Med samma logik har vi inga duktiga ingenjörs- eller naturvetartstudenter heller, eftersom de också är utbildningar där söktrycket och förkunskaperna sjunkit jämfört med tidigare.

Och sedan kan man ju stilla undra vilken tid som majoren jämför med. Menar han sedan senaste lärarutbildningsreformen 2001, eller sedan lärarutbildningarna integrerades i högskolan 1977 eller började förfallet redan med 1865 års seminariestadga för folkskolan? I vilket fall som helst kan man, med tanke på regeringens utbildningsbakgrund, undra hur Björklunds uttalande tas emot av regeringskollegorna Andreas Carlgren (lärarstudier Stockholm) och folkhälsominister Maria Larsson (mellanstadielärare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar