onsdag 30 september 2009

Forum för levande mobbing

Forum för statlig historierevisionism, förlåt levande historia, har varit ovanligt aktuell denna höst. Precis som förväntat från allra första början, har myndighetens uppdrag muterat i takt med att regeringar, det politiska klimatet och myndighetens överlevnadsinstinkt utvecklats. Från att ha sprungit från en upplysningskampanj om Förintelsen, så har myndigheten under den blålila regimen, föga förvånande, inriktat sig mot kommunismen.

Under hösten har detta utmynnat i en offentligt finansierad mobbningskampanj i den flashigt Youtube-annonserade utställningen "Middag med Pol Pot". Sensmoralen som vi ska lära oss enligt Forum är att Pol Pot är en av 1900-talets värsta folkmördare och han besöktes 1978 av fyra nyttiga idioter från Sverige, däribland Jan Myrdal, vilka lät sig duperas av regimen och lika glatt som naivt rapporterade hem de positiva nyheter som Röda Khmererna ville ha spridda.

Allt detta är visserligen sant; Pol Pot och Röda Khmer-regimen var en av 1900-talets värsta folkmördare, de fyra svenskarna åkte till Kampuchea och deras rapportering hem präglades inte direkt av objektivitet eller det pågående folkmordet och misären. Men frågan kvarstår: är 30 år gamla dumheter av en handfull svenskar verkligen någonting att lägga skattemiljoner på? Dessutom missar utställningen, genom att skjuta in sig på några få individers agerande, att skapa förståelse för Pol Pot-regimen i sitt historiska sammanhang, t ex som en effekt av den amerikanska krigföringen i Sydostasien 1960-1975, eller hur den dåvarande borgerliga regeringen agerade mot Kampuchea, vilket inte heller verkar ha varit ett under av moral. Utan att anse att Jan Myrdal som särskilt sympatisk eller någon större tänkare, kan jag tycka att reklamen och utställningen mer än någonting annat är statligt sponsrad mobbning.

Forums kampanj är faktiskt så urbota dum att t om Timbro, tycker att det nu får vara nog. Maria Rankka och Fredrik Johansson lyckas i debatten hamna på samma sida som Jonas Sjöstedt och Åsa Linderborg, vilket om något torde vara ett historiskt tillfälle att dokumentera åt eftervärlden.

Mörkret fortsätter när vd:n för Forum för Levande historia, Eskil Franck, försvarar reklamfilmen med att man "Hänger ut både kommunister och nazister". Även om man tycker att det är oförskämt att jämställa kommunismen med nazismen, då kommunismen har betydligt fler och humana ansikten än den ohämmat rasistiska våldsideologin nazismen, så är Francks uttalande synnerligen moraliskt tveksamt. Åtminstone när jag gick på mellanstadiet så var det inte ok för mobbarna att mobba, så länge de spred gracerna till fler än en. Och jag kan ingenstans se att det står att Forum för levande historia ska "hänga ut" folk, som myndighetens uppdrag är formulerat:
Forum för levande historia är en myndighet som har uppdraget att – med utgångspunkt i Förintelsen – arbeta med frågor som rör tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter. Genom att belysa de mörkaste delarna av mänsklighetens historia vill vi påverka framtiden.

Nej, det är dags för regeringen, när de ändå monterar ned annan arbetsmarknadsutbildning, att sätta stopp för detta urspårade AMS-projekt för humanister och samhällsvetare. Inte minst därför att den historiebild de producerar inte enbart är vinklad, den är dessutom dåligt utförd. Det enda skälet att behålla Forum är ironiskt nog samtidshistoriskt, då myndigheten är det enda bestående och påtagliga resultatet av Göran Perssons tid som Den Store Rorsmannen. Men i just det här fallet är jag beredd att göra ett undantag från mina principer, och förorda att man låter glömskan härja fritt med denna del kulturarvet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar