tisdag 22 september 2009

Kunskap är Ma(rx)t

Att borgarna vill göra den avgiftsfria utbildningen till ett minne blott (att införandet av avgifter för de utländska studenterna bara är ett första steg visar ju inte minst Dagens Nyheters kampanj för införande av avgifter för svenska studenter på), beror inte enbart på att de inte vill att den ekonomisk-politiska elitens barn ska slippa konkurrensen om studieplatser och arbetstillfällen från plebejer och annat löskerfolk. Nej, det är också ett sätt att se till att det inte ges subversiva kurser som ifrågasätter den borgerliga tankehegemonin och hotar förgifta folksjäl och diskussionsklimat.

På Umeå universitet brukar det vara en årlig tradition att de lokala konservativa klickarna rasar mot sommarkursen Maktens och motståndets kulturer. Kursen brukar enligt dessa både uppmana till extremism, klotter och allehanda samhällsomstörtning, och utgöra ren indoktrinering, i samma klass som rentav en kurs i nationalekonomi.

I andra änden av landet upprepar sig nu historien närmast dialektiskt. Malmö högskola dristar sig nämligen till fräckheten att i sitt kursutbud ha kursen Introduktion till marxistisk teori. Där diskuteras bland annat subversiva saker som alienation och historiematerialism. Det fick ungmoderaten André Assarsson att dra av sig V-ödlemasken och visa sig var unghögern egentligen står i frågor om yttrande- och akademisk frihet (lämpligt nog är rubriken på Assarssons blogg "Frihet är inte gratis"...). Debatten fortsatte bland annat på en del bloggar.

Assarsson själv gick till försvar i Efter Arbetet, där han först gjorde den obligatoriska hänvisningen till Nordkorea, för att sedan tillgripa det desperata argumentet att man inte ska undervisa om marxism eftersom en 150 år gammal teori inte tillför någon ny kunskap som löser finanskrisen. Det kan man tycka vad man vill om, men köper man Assarssons argument ska man heller inte studera någon som helst ekonomi som bygger på de 200 år gamla marknadsliberala idéer som har sitt ursprung i Adam Smith och hans gelikar (i och för sig inte mig emot).

Nåväl, poängen är i alla fall, att en kurs i marxism känns härligt befriande i dagens klimat (vilket egentligen är underligt med tanke på att marxismen så sent som i början på 1990-talet var en given referenspunkt inom det mesta av humaniora och samhällsvetenskap) Så, läs kursen nu, i morgon kan det kosta pengar. Mer information finns på Malmö högskolas hemsida, på kursens blogg eller på Facebook. Sista ansökningsdatum är den 15 oktober, och ansökan sker på studera.nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar