onsdag 7 april 2010

Kris(t)demokratisk valtaktik slår snett

Ibland förstår jag inte hur Kristdemokraternas valstrateger tänker. Läget är som bekant prekärt eftersom partiet leker lindansare på fyraprocentsspärren, då verklighetens folk visade sig inte bestå av vare sig frimicklare eller hemmafruar i någon särskilt stor omfattning. Alltså måste KD i valkampanjen mobilisera partiets bas, d v s de tokkristna.

Och till en början har det ju gått bra. Partipastorn Göran Hägglund gick ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet, där han menade att kriminalvården ska leda till den straffades moraliska uppbyggnad. Visserligen kan detta möjligen reta partiets evangelistiska valmanskår då det lutar en aning mot det katolska sakramentet bikten, men det är samtidigt i linje med den borgerliga skam och straff-politiken på religiös grund och det är alltid bra att visa enighet i regeringsställning.

De bokstavstroende kärnväljarna kan ändå alltid entusiasmeras på andra sätt. Exempelvis genom att, som rapporteras från Gotland, låta en man i profetskägg (dock vit så man inte får fel sorts troende i båten) predika avhållsamhet och förklara att homosexualitet inte är funktionellt biologiskt sett. Händerna på täcket-retorik, ska således entusiasmera de kristna väljarmassorna. (Även om man kan ifrågasätta Gute-KD:arnas datorvana. Det räcker med ett par snabba googlingar för att hitta gott om filmklipp på nätet som visar att homosexuellt sex visst är biologiskt funktionellt.)  

Men så låter man ungdomsförbundet KDU förstöra alltihop genom att starta en kampanj där valstrategin går helt om intet. Dels fiskar man i en redan inpinkad moderat nisch, genom att framstå som välkammat maniska Anton Abele-typer. Dels tydliggör man den borgerliga splittringen i utbildningspolitiken; eftersom KDU framstår som riktiga latmaskar som vill slöa på utan att anstränga sig i sina praktiska program, medan man överlåter pluggandet till Jan Björklund-stachanoviterna i spetsutbildningarna. En image som de ytterligare understryker med den medvetna felstavningen  "Låt de praktiska utbildningar vara praktiska".

Se själva:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar