torsdag 9 december 2010

En liten instruktionsvideo för socialdemokratins ledargarnityr

Som en del i vad som måste vara världshistoriens mest långdragna offentliga självmord hade Socialdemokraterna i helgen ett TV-sänt krismöte, som både till form, retorik och entusiasm mest påminde om en reprissändning av ett regionalt politbyråmöte i någon gudsförgäten del av DDR under 1970-talet. Trots att det skulle vara ett krismöte var det mest flagranta intrycket från tillställningen den närmast totala avsaknaden av ideologisk riktning eller framtidstro. Katrine Kielos sammanfattar läget utmärkt i Aftonbladet när hon, på temat att S saknar känsla för samtiden, skriver att:

Finanskrisen markerar en vändpunkt, både för världsekonomin och 30 års ekonomiskt tänkande. FRA har politiskt definierat en hel ungdomsgeneration.
Allt detta har hänt mitt framför ögonen på Socialdemokraterna. 
/.../
Var är socialdemokratin i allt detta?
Tja, Östros, Sahlin och Österberg diskuterar ersättningsnivåer och kallar det förnyelse.
Ni har gjort det sämsta valet i modern tid eftersom ni inte kunde läsa samtiden. Flytta på er. Det är inget personligt. Bara flytta på er. 
Det finns mycket att orda om socialdemokratins närmast defaitistiska inställning till sin egen ideologi. Eftersom det mesta och bästa ändå redan är sagt, och socialdemokratins ledning verkar närmast resistent mot verbal påverkan, tänkte jag tillgripa rörliga bilder för att få S-toppen att fatta att det krävs lite jävlar anamma för att vinna kampen mot Högern (d v s raka motsatsen till att hävda att SCB inte kan räkna).


[Filmen visar den irländske labour-parlamentsledamoten Pat Rabbittes upprörda utskällning  av ministern Pat Carey i direktsänd tv med anledning av den irländska statsfinansiella krisen]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar