tisdag 5 oktober 2010

Sverigedemokraterna flyr självinsikten i Storkyrkan

Sverigedemokraterna, det svenska kulturarvets ovälkomna "försvarare", flydde så att det fladdrade i knätofsarna från en av kulturarvets tydligaste bastioner, Storkyrkan i Stockholm, under Riksdagens högtidliga öppnande. Orsaken? SD:arna kände sig tydligen både träffade och påhoppade när biskop Eva Brunne i sin predikan sade:
Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld - det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor
Brunnes uttalande är sådant att såväl företrädare för alla demokratiska politiska partier, som för samtliga religiösa samfund borde kunna stå bakom det. Att då reagera som bortskämda fjortonåringar som fått skäll av sina föräldrar, förutom uttåget även genom att twittra om "skam" för kyrkan och att kyrkan "tar ställning för vänsterextremister", är väl egentligen bara den slutgiltiga bekräftelsen på att sverigedemokraterna varken hör hemma i en kristen eller en demokratisk församling.

8 kommentarer:

 1. Instämmer och skäms idag för mitt tydligen dåliga omdöme.

  SvaraRadera
 2. http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=638708
  Läs hela talet! Vad sägs om detta?
  ” Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.”
  Dessa demonstrationer var riktade mot SD.

  SvaraRadera
 3. @Magnus Det är bara att komma igen. Det är snart val igen.

  SvaraRadera
 4. @Bosse Först en eloge för hur snabb och flitig du är att skriva ungefär likalydande kommentarer i alla SD-kritiska bloggar.

  I sakfrågan har du fel. Ingenting i talet är uttryckligen riktat mot SD (vilket inte demonstrationerna heller var). Ett parti som tycker motsatsen till talet (d v s att människor INTE är lika mycket värda, INTE ska ha samma rättigheter, INTE vara värd ett liv i frihet m m) anser inte jag hör hemma i en demokratiskt vald parlamentarisk församling.

  Den beska sanningen för en sverigedemokrat är att partiet och dess företrädare gjort bort sig kapitalt inför hela svenska folket. Punkt.

  SvaraRadera
 5. Att vissa i demonstrationen tog tillfället att uttrycka sitt SD-hat, är ju inte samma sak som att alla i demonstrationen står för den eller de personernas uttryck. Så uttåget är löjligt.

  Men det man kan undra över är om en SD-anhängare, ur vänster-ögon, är lika mycket värda som andra? Det bör dem ju vara annars har man gjort självmål o det grövsta.

  SvaraRadera
 6. @Gonzo Skillnaden är mellan sak och person. Jag har inget till övers för SD:s politik, ideologi eller organisation. Jag tycker dessutom att det är fantastiskt synd och sorgligt att de blivit invalda i Riksdagen (vilket jag dock mer anser är borgarnas och sossarnas fel egentligen). Men jag har inget emot SD:s politiker eller anhängare som personer (precis som jag kan umgås med såväl moderater som kommunister, religiösa från olika religioner eller folk som håller på de mest konstiga lag i fotboll eller ishockey).

  SvaraRadera
 7. Roligt även att många sd-anhängare uppfattar Jesus-citatet "Om de tiger, så kommer stenarna att ropa i deras ställe!" som en uppmaning att kasta sten på sina meningsmotståndare. Om de läser Koranen med samma precision kan man förstå att de beter sig lite skärrat.

  En annan intressant observation är att Jimmy Åkesson ju inte tidigare verkar ha uppfattat antirasistiska demonstrationer som ett avståndstagande från hans gäng. Så här lät det när han utfrågades i Kvällsöppet den 20 september:

  Ekdal: Det var ju då en antirasistisk demonstration och manifestation... ...20 000 deltagare... ...det är en kraftig reaktion, Jimmy, mot er entré.

  Åkesson: Nä, det var inte mot någonting sa de, de sa att de var för kärlek, och det ställer jag också upp på.

  Ekdal: Finns det möjlighet att tolka det på något annat sätt?

  Åkesson: Jag vet inte, man får tolka saker hur man vill.

  Ekdal: Tror du att de här demonstrationerna hade ägt rum om ni inte hade kommit in?

  Åkesson: Det vet jag faktiskt inte.

  Att Biskop Brunne hänvisar till en demonstration med tema antirasism borde i ljuset av detta inte utgöra något problem för Åkesson, kan man tycka. Man får ju tolka saker hur man vill.

  Antingen har Åkesson börjat räkna sig som rasist och känner sig träffad av det kristna kärleksbudskapet. Eller så är han bara väldigt känslig när han har blekingedräkten på sig. Det kan man ju i och för sig förstå.

  Hursomhelst var det mycket underhållande att få se SD-gänget rusa ur kyrkan i sina dressmankostymer och med lustig hatt på partiledaren. Att sedan få se en blankögd Åkesson berätta att han "aldrig känt sig så kränkt" iförd knätofsar toppade i alla fall min vecka...

  SvaraRadera
 8. @Peder Håller helt med dig. Hade missat Ekdal, men det visar ju verkligen att konsekvens inte tillhör SD:s paradgren.

  SvaraRadera